Bedrijven die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen moeten zich aan de richtlijnen houden van HACCP regels.
DHT Bedrijfsvloeren weet door zijn jarenlange ervaring in het aanbrengen van vloeren in de voedingsindustrie hoe belangrijk deze richtlijnen zijn. Onze HACCP vloeren zijn Hygienisch, vloeistofdicht, slijtvast, makkelijk reinigbaar en kunnen indien gewenst op afschot worden gelegd.
Een goede vloer is de basis voor het nastreven van de HACCP richtlijnen. Wij weten dat een juiste vloer in een HACCP omgeving goed moet aansluiten bij de wensen van zowel de klant als de richtlijnen. Het meest belangrijke van een goede HACCP vloer is dat de vloer makkelijk reinigbaar en te desinfecteren is. Tevens moet de vloer naadloos aansluiten waardoor ongewenste bacteriën geen kans hebben om zich in te nestelen in de vloer. Onze vloeren zijn allemaal naadloos.
Wij werken nauwkeurig met uw samen zodat wij het bedrijfsproces vereenvoudigen door een juiste vloer te leveren, waardoor u jarenlang zorgeloos kan ondernemen.
Per klant en industrie bekijken wij welke vloer past in welke ruimte en hoe de HACCP norm het beste tot zijn recht komt. Juist door te kiezen voor de juiste vloer kan de verspreiding van bacteriën en ziektekiemen worden tegengegaan.
Onze vloersoorten zijn o.a.;
- Geluiddempend
- UV-bestendig
- Antislip
- Antistatisch
- Vloeistofdicht
- Zuurbestendig
Met eventueel de bijbehorende plinten zoals;
-Hygiene holplint
-Stootbanden
[Op de foto wordt een HACCP vloer wordt aangelegd, in dit geval is gekozen voor een troffelvloer. Op deze foto ziet u ook de oude vloer die eerst in deze keuken lag, welke voor problemen zorgde. Nadat zij hebben gekozen voor een zorgeloze HACCP vloer kunnen zij weer jaren probleemloos gebruik maken van de keuken, zonder zorgen te hebben over de vloer]De HACCP richtlijnen stap voor stap uitgelegd.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem.
Waar vind de oorsprong van dit systeem?
De Amerikaanse NASA bedacht het HACCP systeem in de jaren ’60 om het eten voor astronauten te controleren. De richtlijnen hiervoor zijn uitgewerkt door de Codex Alimentarius.
Wat is Codex Alimentarius
Codex Alimentarius is Latijn voor voedingsmiddelenwet. De Codex Alimentarius is geen wetgeving. Het is een grote verzameling aan normen die de veiligheid van voedingsmiddelen waarborgen.
De EU en andere landen gebruiken de normen van de Codex als leidraad bij het maken van wetgeving.
Een bedrijf loopt het hele productieproces na op mogelijke gevaren voor de veiligheid van voedsel en voor de consument. Deze gevaren worden benoemd. Een zgn. Hazard.
Hier kunt u denken aan de volgende gevaren:
- Microbiologische: bacteriën, schimmels, virussen en parasieten.
- Chemische: dioxines, zware metalen, schimmelgifstoffen, resten bestrijdingsmiddelen, enzovoorts.
- Fysische: glas, botdeeltjes, scherpe metaal- of houtdeeltjes.
Analysis staat voor het analyseren van de mogelijke aanwezige gevaren. Er moet een inschatting gemaakt worden van het risico. Oftewel: Risico = Kans X Ernst.
Critical Control Points: ‘Critical Control Points’ zijn punten in het proces die onder controle gehouden moeten worden om een gevaar te voorkomen.
Hoe voert u het HACCP systeem uit in uw bedrijf
Het preventieve systeem is gebaseerd op 7 principes:
- Ga binnen uw bedrijf alle bedrijfsprocessen na, aan de hand hiervan bepaalt u de mogelijke gevaren [punten] per proces.
- Deze mogelijke gevaren noemen we in de HACCP regelgeving: Critical Control Points (CCP’s). Deze punten moeten onder controle worden gehouden om een gevaar voor de voedselveiligheid te voorkomen.
- Per CCP stelt u een norm vast.
- Monitor de CCP’s. Zorg ervoor dat deze CCP’s gecontroleerd en gemonitord worden.
- Per CCP maakt u corrigerende maatregelen. In deze maatregelen staat welke actie nodig is wanneer tijdens een controle blijkt dat een CCP niet aan de vastgestelde norm voldoet.
- Controleer of uw HACCP-plan goed is. Dit doet uw periodiek controleren en laat zien of uw werkwijze tot voldoende veiligheid leidt.
- Documenteer en Registreer uw systeem.